Etno selo Sirogojno

Muzej na otvorenom

 

Na Zlatiboru vremeplov vam nije potreban ako poželite da se vratite u 19. vek i upoznate se sa arhitekturom, tradicijom i običajima ovog kraja. Dovoljno je da upalite auto i odvezete se 25km do Starog sela gde se nalazi i jedinstveni muzej na otvorenom, Sirogojno.

Ovde se na 5ha prostora nalazi oko 40 originalnih Zlatiborskih brvnara koje su opremljene tako da dočaravaju život Zlatiborčana. Kuće su donete iz različitih delova zlatiborskog kraja, kako bi se sačuvale i prezentovale budućim generacijama. Njihovim obilaskom možete videti kako je u nekim starim vremenima funkcionisalo jedno prosečno domaćinstvo na Zlatiboru.

Prvu grupu objekata čine kuće, brvnare i ostali objekti, čija namena nije promenjena do danas. Oni čine stalnu muzejsku postavku. Najstarija zgrada u muzeju je iz 1845. godine. Osnovni cilj ove postavke jeste da ilustruje način života ljudi s kraja XIX i početka XX veka. Kako ističu u ovom etno kompleksu, u to vreme se živelo u zadrugama, a one su nekada brojale i do 50 članova.

U sklopu muzeja nalazi se i krčma u kojoj se mogu probati tradicionalni specijaliteti.

Za sve detalje obilaska muzeja na otvorenm „Staro selo Sirogojno“ posetite stranicu muzeja https://www.sirogojno.rs/