Udahni prirodu – Vodice i Dobroselica

Mnogi Zlatibor smatraju previše urbanizovanim i da je vremenom izgubio svoj duh. Međutim, na Zlatiboru i dalje postoje mesta netaknute prirode, gde ćete se opet zaljubiti u Zlatibor.

Vodice definitivno spadaju u „must visit“ mesta na Zlatiboru ako ste zaljubljenik prirodnih lepota i divlje prirode.

Nalaze se desetak kilometara od centra Zlatibora, prema primorju. Okolinom Vodice dominira bajkovit pejzaž u vidu cvetnih pašnjaka sa borovima i ispresecan meandrima reke Rzav koja na poseban način zaokružuje ovaj ambijent. Duge šetnje uz korito reke Rzav, koje se čas širi čas sužava, predstavlja poseban doživljaj. U Vodicama se nalazi i manji izvor sa koga lokalci i dalje piju vodu, što je posebna potvrda čistote ovog mesta.

Na 4km od Vodica nalazi se selo Dobroselica, još jedan skriveni dragulj prirodnih lepota Zlatibora. Ovo selo se naziva još i srpski “Holivud” jer je u ovom selu snimljeno preko 10 filmova. Šetajući centrom sela sigurno ćete prepoznati neke od scena iz čuvenih domaćih filmova.

Čuveni Prerast nalazi se na 1km od centra Dobroselica. Čudo prirode, prirodni kameni most i poslednji stadijum u životu jedne pećine. Kroz Prerast protiče mali potočić koji je verovatno i zaslužan za njegov nastanak. Mnogi smatraju da samo zbog prerasta vredi posetiti ovo mesto.