Zlatiborski specijaliteti za prave gurmane

Osim prirodnih lepota, čuveno gostoprimstvo i hrana uvek su neizostavan deo uspomena koje turisti nose sa Zlatibora. Svi iskreni gastronomi uživaju u simfoniji ukusa i mirisu domaće hrane, i ističu da se nigde ne jede tako dobro kao na Zlatiboru. Lokalci kažu da je to zbog vazduha „od kojeg se ogladni“ ali i zbog domaće hrane koja je neverovatno sočna i ukusna.
Zaboravite na bilo kakve dijete, jer one ovde ne važe. Hrana mora da se proba jer je to deo tradicije i prepoznatljivosti. Ne možete reći da ste bili na Zlatiboru ako niste probali čuvenu komplet lepinju, pršut iz Mačkata, domaći kajmak ili šljivovicu. Pa krenimo baš tim reodsedom.

Savršen spoj vruće lepinje, zlatiborskog kajmaka, domaćih jaja i čuvenog pretopa učiniće da se u komplet lepinju zaljubite na prvi zalogaj. Možete je probati u svim restoranima na Zlatiboru a lokalni kuvari i pekari su način njegove pripreme doveli do savršenstva.

Selo Mačkat, nezaobilazna je stanica za sve gastronome jer se tamo proizvodi najukusniji pršut. I ne samo to već i domaća slanina i kobasice. Mačkat je čuven i po najukusnijem jagnjećem pečenju. Postoji samo jedan problem, nećete moći da se zaustavite.

Zlatiborski sir i kajmak su izuzetnog ukusa a sastavni su deo mnogih jela. Brojna domaćinstva na Zlatiboru proizvode svoj sir i kajmak te ih možete kupiti direktno kod njih ili na lokalnoj pijaci, pravoj riznici domaćih proizvoda. Domaću šljivovicu nećete moći zaobići jer je to obaavezno piće gde god da svratite, od restorana do domaćinstva.

Ako volite sami da spremate hranu, pa čak i tokom odmora, ovde ćete naći neverovatno ukusnu domaću, zdravu hranu. Lokalci će rado podeliti sa vama svoje recepte pa čak i odati po neku tajnu za savršenu pripremu jela. Ukoliko poželite da se samo prepustite čarolijama ukusa na Zlatiboru ćete zasigurno uživati jer je dug spisak restorana koji pripremaju ukusnu hranu i gde ujedno možete uživati i neverovatnim pejzažima.